Kërkim
i Avancuar
  1. Fillimi
  2. Arkiva
Cilat janë shenjat më të zakonshme të depresionit?

Çrregullimet depresive janë sëmundje në të cilat ulja e vazhdueshme e humorit dhe mungesa e ndjenjës së kënaqësisë në jetë (anhedonia) janë tipare të dukshme dhe të qëndrueshme. Çrregullimet depresive ndahen në Depresion Madhor (që mund të ketë një episod të vetëm ose episode të përsëritura...

Kategoritë: 
Akalazia-“Vështërsia në gëlltitje”

Çfarë është akalazia? Akalazia është një sëmundje e rrallë e muskujve të ezofagut (tubit të gëlltitjes). Termi akalazi do të thotë "pamundësi relaksimi" dhe i referohet paaftësisë së sfinkterit të poshtëm ezofageal (muskulit unazor i cili ndodhet midis sfinkterit të poshtëm d...

Kategoritë: 
Antioksidantët dhe vlerat e tyre në organizëm

Çdokush prej nesh ka antioksidantë ose radikalë të lirë të pranishëm në trup. Disa antioksidantë janë të prodhuar nga vetë trupi, ndërkohë që të tjerët mund t’i marrim duke ngrënë ushqime të pasura me antioksidantë. Trupat tanë gjithashtu prodhojnë dhe rad...

Kategoritë: 
Refluksi gastro-ezofageal tek fëmijët dhe adoleshentët

Çfarë është refluksi gastro-ezofageal? Refluksi gastroezofageal ndodh kur përmbajtjet e stomakut kthehen mbrapsht në ezofag gjatë ose pas ushqyerjes. Ezofagu është tubi i ushqimit që lidh gojën me stomakun. Muskujt rrethorë në fund të ezofagut hapen dhe mbyllen për të lejuar ushqim...

Kategoritë: 
Lidhja e venave varikoze (variçeve) me anë të endoskopisë

Variçet ezofageale janë enë jonormale të gjakut të cilat zhvillohen në ezofag. Ato kanë mure jashtëzakonisht të holla dhe presioni i gjakut brenda tyre është shumë i lartë. Ky kombinim i bën variçet ezofageale shumë të rrezikshme pasi ato mund të plasin dhe të shkaktojnë gjakderdhje e cila mund t...

Kategoritë: 
Varicet ezofageale

Çfarë janë variçet ezofageale? Variçet ezofageale janë zgjerim jo normal i venave në pjesën e poshtme të ezofagut (tubi që lidh fytin me stomakun). Variçet ezofageale ndodhin më shpesh tek personat që kanë sëmundje serioze të mëlçisë. Ato zhvi...

Kategoritë: 
Gastritet

Çfarë është gastriti? Gastriti është inflamacion (pezmatim), i mukozës së stomakut. Fatkeqësisht termi “gastrit” është keqpërdorur duke përfshirë nje sërë ankesash në lidhje me problemet e pjesës së sipërme të barkut. Në të vërtetë, te...

Kategoritë: 
Ulçerat

Ulçerat gastrike dhe duodenale janë relativisht të shpeshta në subjektet klinike. Për momentin metoda më e mirë e diagnostikimit të tyre është videoendoskopia e traktit të sipërm tretës (gastroskopia). Doktori lehtësisht kalon gastroskopin (një tub i hollë i cili në majë ka një kamerë), nëpërmj...

Kategoritë: 
Helikobakter Pylori

Helicobacter Pylori, i njohur gjithashtu si H.Pylori, është bakter që zakonisht gjendet në stomak. Ai është prezent në pothuajse gjysmën e popullatës së botës. Shumica e njerëzve të infektuar me helikobakter pilori nuk kanë simptoma (shenja), dhe nuk shfaqin kurrë probleme. Megjithatë H.pilori ësht...

Kategoritë: