I Avancuar
Kërko
  1. Fillimi
  2. Dhimbjet e shpinës

Dhimbjet e shpinës

Dhimbja e shpinës apo dhimbjet e prapme, janë një problem i zakonshëm mjekësor. Ekzistojnë shumë shkaqe për dhimbjet e shpinës. Disa prej tyre janë për shkak të problemeve të rënda, shumica e problemeve të prapme janë me natyrë “mekanike” dhe mund të parandalohen me përdorimin e duhur të shpinës dhe duke e mbajtur atë në formë të mirë.

Pjesa e prapme (ose shpina) ka qenë përshkruar si një pjesë e shkëlqyer e projektimit inxhinierik. Është një amortizues, një mbështetje, një mburojë, një kanal komunikimi dhe qendra e një sërë levash. Me të gjitha këto punë të ndryshme, nuk është për t’u habitur se nganjëherë gjërat shkojnë keq.

Anatomia e shpinës

Shpina është një kolonë kockash (e njohur si rruaza), të cilat lidhen së bashku nga muskujt dhe ligament-et dhe janë të ndara nga disqet ndërmjet vertebrave (të cilat kanë një efekt mbrojtës). Rruazat rrethojnë palcën kurrizore e cila është rruga kryesore për marrjen e mesazheve nga truri.

Anatomia e shpinës

Nervat lënë palcën kurrizore në intervale të rregullta, përgjatë gjatësisë së saj dhe shkojnë në të gjitha pjesët e trupit. Ekzistojnë shumë nyje të vogla në pjesën e prapme, të cilat janë të nevojshme për të lejuar rruazat që të lëvizin kundër njëri-tjetrit, pasi kryejnë aktivitete të ndryshme.

Shkaktarët e dhimbjes së shpinës

Pjesa më e madhe e dhimbjeve të shpinës, vijnë si rezultat i problemeve me: muskujt, ligamentet dhe nyjet. Më shumë probleme serioze ndodhin kur nervat ose palca kurrizore është e dëmtuar, zakonisht nga presionet lokale.

Çdo gjë që e detyron qëndrimin e shpinës tuaj që të anojë, mund të shkaktojë variacione të ligamenteve dhe si rezultat kemi dhimbje.

Të qenit mbipeshë është një shembull, pasi një stomak i madh do të thotë se duhet të anojmë shtyllën kurrizore, në mënyrë që të shmanget rënia. Çdo grua që ka qenë shtatzënë pajtohet me mendimin se ky anim i shtyllës kurrizore e bën jetën shumë të pakëndshme.

Mënyra sesi ne ngrihemi e ulemi në tavolinat tona, veprojmë në makineri dhe bëjmë qindra detyra të vogla mund të ndikojë në shpinën tonë.

Tendenca për të mbajtur shpinën në një pozicion neutral gjatë gjithë kohës do të zvogëlojë rrezikun e dhimbjeve të shpinës. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në detyra të tilla si: kopshtari, punët e shtëpisë të cilat përfshijnë një sërë uljesh. Kurdo që të jetë e mundur kur bëni gjëra në nivelin e tokës, përkulni gjunjët dhe mbani shpinën drejt.

Lehtësimi i dhimbjes së shpinës

Nëse ju keni shumë dhimbje shpine, sigurohuni që ju nuk jeni mbipeshë dhe mundohuni që të forconi muskujt e shpinës. Nëse muskujt janë të fortë, ato do të largojnë lodhjen nga nyjet dhe ligamentet e shtyllës kurrizore. Të notuarit është një nga ushtrimet më të mira për vuajtësit e dhimbjeve të shpinës, 20 minuta not në një pishinë të ngrohtë 3 herë në javë bën mrekullira.