Kërkim
i Avancuar
Astma tek fëmijët nën 5 vjeç

Astma tek fëmijët nën 5 vjeç

Astma është relativisht e zakonshme tek fëmijët nën 5 vjeç. Edhe pse kjo është një gjendje e rëndë shëndetësore, astma mund të jetë edhe e kontrolluar, duke lejuar që fëmija juaj të jetojë një jetë të plotë dhe aktive.

Simptomat e astmës tek fëmijët e vegjël

Fëmijët me astmë që janë nën 5 vjeç më së shpeshti kanë simptomat e vështirësisë së frymëmarrjes (një tingull fishkëllime në gjoks, kur nxjerrin frymën) dhe kollë. Shpesh këto simptoma janë më të dukshme gjatë natës, në mëngjes dhe gjatë stërvitjes.

Diagnostikimi i astmës tek fëmijët e vegjël

Jo të gjithë fëmijët që kanë vështirësi në frymëmarrje kanë astmë. Mjeku juaj do të shohë fëmijën tuaj dhe të marrë një histori të plotë të simptomave të fëmijës suaj para se të dallojë ndërmjet astmës dhe kushteve të tjera të frymëmarrjes.

Testet e zakonshme të frymëmarrjes të kryera mbi fëmijët dhe të rriturit për të diagnostikuar astmën, shpesh nuk janë të përshtatshme për fëmijët e vegjël, në këtë mënyrë mjeku juaj ka më shumë gjasa për të diagnostikuar astmën bazuar mbi një ekzaminim fizik të fëmijës tuaj dhe një histori të shëndetit të fëmijës, duke përfshirë edhe episodet e vështirësisë së frymëmarrjes, kollitjet dhe sëmundjeve të tjera të tilla si alergjitë.

Doktori juaj do t’ju pyes nëse ju ose anëtarët e tjerë të familjes kanë astmë apo alergji.

Doktori juaj mund të gjykojë ilaçet e astmës – përmirësimi në simptomat e fëmijës tuaj mund të ndihmojë për të konfirmuar një diagnozë të astmës. Ndonjëherë, fëmija juaj mund të ketë nevojë të ketë një test të gjakut të quajtur RAST ose testin e shpimit të lëkurës nëse një alergji është shkakuar nga vështirësia e frymëmarrjes dhe kolla.

Çfarë e shkakton astmën në këtë moshë?

Çelësi për trajtimin e astmës është kontrolli i simptomave të astmës në mënyrë që fëmija juaj të mund të jetojë një jetë të plotë, dhe të minimizojë numrin e atakeve të astmës. Kjo është arritur nëpërmjet:

  • Të kuptuarit se çfarë e shkakton astmën e fëmijës tënd;
  • Shmangien e ekspozimit të fëmijës tuaj ndaj këtyre shkaktarëve;
  • Të kuptuarit dhe ndihma e fëmijës tuaj për të marrë ilaçet e astmës që janë caktuar nga mjeku; dhe
  • Rishikimin e rregullt të trajtimit dhe menaxhimit të astmës së fëmijës tuaj me mjekun.

Mjeku juaj do t’ju ofrojë informata sesi të njihni përkeqësimin e simptomave të astmës tek fëmija dhe çfarë duhet bërë në këtë situatë. Ky informacion zakonisht do të jetë në formën e një plani veprimi të shkruar të astmës, i cili është një pjesë vitale e menaxhimit të astmës së fëmijës suaj. Ky plan është zhvilluar nga mjeku juaj dhe do të shpjegojë se cilat ilaçe janë për fëmijën tuaj dhe sa shpesh duhen marrë; sesi të njohim kur simptomat e astmës së fëmijës suaj janë përkeqësuar dhe sesi të rrisim dozat e ilaçeve në këtë situatë; kur duhet të kontaktoni mjekun tuaj ose të shkoni në spital në rast të përkeqësimit të simptomave të astmës dhe çfarë hapash emergjente duhen marrë në rastin e një ataku të astmës.

Shumica e ilaçeve të astmës thithen, zakonisht nga një “kompresë” (aparati aerosol). Fëmijët nën moshën 5 vjeç duhet të kenë një “aparat” të ngjitur me kompresën e tyre. Aparati është një ndarës plastik që e lejon fëmijën që të thithë në kompresën e dhënë disa herë, në krahasim me koordinimin e një thithjeje të vetme (kjo është mënyra sesi të rriturit dhe fëmijët e rritur e përdorin aparatin). Fëmijët nën moshën 2 vjeç kanë nevojë të përdorin një maskë të vogël me aparatin e tyre; fëmijët e moshës ndërmjet 2 dhe 4 vjeç përdorin maskën derisa të mund të përdorin aparatin saktësisht.

Fëmijët me astmë të rëndë mund të kenë nevojë për të marrë ilaçe në shtëpi duke përdorur nebulizues, që është një aparat i vogël që sjell një ilaç të lëngshëm si një avull nëpërmjet një maske fytyre. Disa ilaçe të astmës janë marrë si tableta.

Llojet e ndryshme të kompresave përmbajnë ilaçe të ndryshme të astmës – ilaçe “qetësuese”, ilaçe të “kontrollimit të simptomave” ose ilaç “parandalues”. Disa fëmijë me astmë të butë, të rrallë, përjetojnë simptoma vetëm me raste dhe mund tu jepet vetëm ilaç qetësues , i cili përdoret kur simptomat shfaqen. Megjithatë, fëmijët me simptoma më të shpeshta të astmës kanë gjithashtu të ngjarë që tu jepet një parandalues, mundësisht edhe me një kontrollues simptome. Të dyja këto lloje të ilaçeve të astmës merren çdo ditë, edhe kur fëmija juaj është mirë, për të mbajtur simptomat e astmës nën kontroll. Është shumë e rëndësishme që ju të mos ndërroni ilaçet e fëmijës tuaj pa folur më parë me doktorin, edhe nëse fëmija në atë moment nuk shfaq simptoma.

Kur fëmija juaj rritet

Për shumë fëmijë, astma e tyre përmirësohet kur ato rriten. Në të vërtetë, gjysma e të gjithë njerëzve që kanë astmë në fëmijëri nuk i kanë ato gjatë rritjes. Një histori familjare e astmës ose alergjive të tjera gjithashtu rrit rrezikun që astma të mbetet edhe kur fëmija rritet. Kini kujdes pasi astma që është përmirësuar mund të rishfaqet në çdo kohë, pasi tendenca për rishfaqje mbetet. Prandaj është e rëndësishme që njerëzit që kanë pasur astmë në çdo kohë të jetës së tyre të mbajnë gjithmonë ilaçet e tyre të astmës me vete.