Kërkim
i Avancuar
Mbrojtja nga astma dhe alergjitë për fëmijët

Mbrojtja nga astma dhe alergjitë për fëmijët

Mbrojtja nga astma dhe alergjitë – ekspozimi ndaj kafshëve përpara lindjes

Ekspozimi ndaj kafshëve para lindjes mund të mbrojë fëmijët kundër zhvillimit të astmës dhe alergj-ive, sugjeron një studim.

Në atë që besohet të jetë studimi i parë i këtij lloji, studiuesit gjetën nivele të antitrup-ave IgE (lloji i antitrupave të prodhuara në reaksione alergjike) ishin 28% më të ulta në foshnjat, nënat e të cilave mbanin një mace apo qen në shtëpi gjatë shtatzënisë në krahasim me ata që kanë lindur pa patur kafshë në shtëpi.

Kërkimi, i kryer nga Departamenti Shkencor i Shëndetit Publik tek Henry Ford në Michigan-SHBA, gjithashtu gjeti se ky efekt mbrojtës ishte edhe më i fortë statistikisht, kur krahasohen fëmijët e lindur nga vagina me ato të lindur me prerje cezariane. (Revista e Alergjisë dhe Imunologji-së Klinike 2011, online më 4 Gusht).

Gjetjet mbështeten tek të ashtëquajturat “hipoteza higjienike”, tha autori. Ajo ka qenë mbështetur në teorinë se lindjet vaginale ekspozojnë foshnjat në një gamë bakteretdhe numër të madh bakteresh, rritjen e sistemit imunitar (sistemi imunitar) kundër alergjive.

Kërkuesit thanë se ishte e mundur një diversitet i madh i baktereve shtëpiake të ofruara nga kafshët që kishin një efekt më të madh tek fëmijët e lindur me operacion.

Gjetjet janë bazuar në mostrat e gjaku-t të mbledhura në lindje, dhe moshave 6 muajshe, një vjeç dhe 2 vjeç, nga 1187 foshnja të lindura në juglindje të Michiganit midis gushtit 2003 dhe nëntorit 2007.