Kërkim
i Avancuar
Si të bëni një vetëkontroll testikular?

Si të bëni një vetëkontroll testikular?

Rreziqet e kancerit testikular

Kanceri testikular është një nga format më të kurueshme të kancerit kur zbulohet herët dhe trajtohet në mënyrën e duhur. Meshkujt që mund të jenë në rrezikun e kancerit testikular janë:

  • Ato me testikuj të patrajtuar gjatë foshnjërisë ose fëmijërisë;
  • Ato me një histori familjare kanceroze;
  • Ato me një binjak identik me kancerin testikular;
  • dhe Ato me probleme të rralla kongjenitale.

Problematikë janë dhe meshkujt, mamatë e të cilave kanë marrë hormonin DES (diethylstilbestrol) gjatë shtatzënisë për të parandaluar abortin.

Vetë ekzaminimi testikular

Doktorët më të dëgjuar specialistë në këtë fushë thonë se është një element i ndjeshëm për burrat, nga puberteti e tutje, që të njihen me nivelin e zakonshëm të testiseve të tyre dhe të kontaktojnë mjekun e tyre nëse ata vënë re ndonjë ndryshim. Burrat me një histori familjare të kancerit testikular (babai ose vëllai) ose një histori personale të testiseve duhet të kontrollohen rregullisht për gjëndra apo ënjtje në sipërfaqen e testiseve. Testikujt janë të lokalizuar nën penis dhe mbahen brenda në skrotum. Ato duhet të jenë në një masë të barabartë dhe të ndihen të butë. Testikuli i majtë zakonisht është më i ulët sesa ai i djathtë. Vetë-ekzaminimi i testiseve është mënyra më e mirë që duhet bërë kur skrotumi është i relaksuar, pas një dushi të ngrohtë. Kjo gjithashtu do të lejojë testikujt që të zbresin plotësisht poshtë.

Si bëhet TSE-ja

  1. Ekzaminoni ngadalë çdo testikul me të dyja duart. Gishti tregues dhe gishtat e mesëm janë vendosur poshtë testikujve ndërkohë që gishti i madh është i vendosur në fillim. Me një lëvizje të ngadaltë, rrotulloni testikujt ndërmjet gishtit të madh dhe gishtave.
  2. Ndjeni për ndonjë gjëndër anormale, në pjesën e parme ose të prapme të testikujve. Zakonisht këto gjëndra janë të dhimbshme.

Çfarë duhet bërë nëse ju gjeni një gjëndër

Nëse ju gjeni ndonjë gjëndër ose ndonjë anormalitet tjetër, duhet të kontaktoni menjëherë doktorin. Gjëndra mund të jetë si rezultat i një infeksioni, cisti ose ndonjë elementi tjetër jokanceroz dhe doktori do të jetë në gjendje për të përcaktuar trajtimin e përshtatshëm. Mos u mërzisni: pjesa më e madhe e gjëndrave të zbuluar nga TSE nuk janë kanceroze. Për llojet e rralla që ekzistojnë, kanceri testikular është i kurueshëm, veçanërisht kur zbulohet dhe trajtohet herët. Zakonisht kanceri testikular ndodh vetëm në një testikul, dhe testikuli tjetër është gjithçka çfarë duhet për funksionin e plotë seksual dhe fertilitetin.