Kërkim
i Avancuar
Thonjtë dhe shëndeti: Lexoni Shenjat

Thonjtë dhe shëndeti: Lexoni Shenjat

A e dini se thonjtë tuaj mund të zbulojnë të dhëna për shëndetin tuaj të përgjithshëm? Një pikë e bardhë këtu, një nuancë rozë atje, ose ndonjë valëzim ose gunga mund të jetë një shenjë e sëmundjes në trup. Problemet në mëlçi, mushkëri dhe zemër mund të shfaqen në thonjtë tuaj. Vazhdoni të lexoni për të mësuar se cilat sekrete mund të zbulojnë thonjtë tuaj.

Thonjtë e zbehtë

Thonjtë shumë të zbehtë ndonjëherë mund të jenë një shenjë e sëmundjeve të rënda, të tilla si:

Anemi

Dështimi kongjestiv i zemrës

Sëmundje të mëlçisë

Kequshqyerja

Thonjtë e bardhë

Nëse thonjtë janë kryesisht të bardhë me buzë më të errëta, kjo mund të tregojë probleme të mëlçisë, të tilla si hepatiti.

Thonjtë e verdhë

Një nga shkaqet më të zakonshme të thonjve të verdhë është një infeksion fungal. Ndërsa infeksioni përkeqësohet, shtrati i thonjve mund të tërhiqet dhe thonjtë mund të trashen dhe shkërmoqen. Në raste të rralla, thonjtë e verdhë mund të tregojnë një gjendje më serioze siç janë sëmundjet e rënda të tiroides, sëmundjet e mushkërive, diabeti ose psoriaza.

Thonjtë kaltërosh

Thonjtë me një ngjyrë kaltërosh mund të nënkuptojnë që trupi nuk merr oksigjen të mjaftueshëm. Kjo mund të tregojë një problem të mushkërive, siç është emfizema. Disa probleme të zemrës mund të shoqërohen me thonjtë kaltërosh.

 

Thonjtë e valëzuar

Nëse sipërfaqja e thonjve është e valëzuar ose e hapur, kjo mund të jetë një shenjë e hershme e psoriazës ose artritit inflamator. Ngjyrosja e thonjëve është e zakonshme; lëkura nën thonjë mund të duket e kuqe-kafe.

Thonjtë e plasaritur ose të ndarë

Thonjtë e thatë, të brishtë që shpesh plasen ose ndahen janë të lidhur me sëmundjen e tiroides. Çarja ose ndarja e kombinuar me një ngjyrë të verdhë ka më shumë të ngjarë për shkak të një infeksioni kërpudhor.

Linja të errëta nën thonjë

Linjat e errëta nën thonjë duhet të hetohen sa më shpejt të jetë e mundur. Ato ndonjëherë shkaktohen nga melanoma, lloji më i rrezikshëm i kancerit të lëkurës.

 Thonjtë e Gërryer

Kafshimi i thonjve tuaj mund të jetë asgjë më shumë se një zakon i vjetër, por në disa raste është një shenjë e ankthit të vazhdueshëm që mund të përfitojë nga trajtimi. Kafshimi ose thumbimi i thonjve gjithashtu është i lidhur me çrregullimin obsesiv-kompulsiv. Nëse nuk mund të ndaleni, ia vlen të diskutoni me mjekun tuaj.

Thonjtë janë vetëm pjesë e enigmës

Megjithëse ndryshimet e thonjve shoqërojnë shumë kushte, këto ndryshime rrallë janë shenja e parë. Dhe shumë anomali të thonjve janë të padëmshme – jo të gjithë me thonj të bardhë kanë hepatit. Nëse jeni të shqetësuar për pamjen e thonjve tuaj, shihni mjekun ose dermatologun tuaj.

  • Shpërndaje: