Kërkim
i Avancuar
  1. Fillimi
  2. Anemia gjatë shtatzanisë
Anemia gjatë shtatzanisë

Anemia gjatë shtatzanisë

Anemia gjatë shtatzanisë

Gjate shtatezanise, ndodhin ndryshme te medha ne organizmin e gruas qe perfshijne ndryshimet hormonale, metabolike me gjithe efektete e tyre ne oragnet dhe sistemet e organizmit. Fillimisht ka nje mbatjej te sasise se ujit ne organizmit, por nga ana tjeter ka rritje te kerkesave per hekur, qe esshte perberesi i hemoglobines ,proteines se rruazave te kuqe te gjakut, qe mbartin oksigjenin.
Kjo rritje e kerkeses eshte per nenen, per bebin qe po zhvillohet si dhe placenten, sidomos ne tremurjorin e dyte dhe te trete. Nese hekuri ne organizem nuk eshte i mjaftuesheshem per te perballuar keto kerkesa do te zhvillohet anemia. Kjo eshte me shprehur nese shtatezania shoqerohet me te vjella, nese barra eshte binjake, nese gruaja ka patur cikle me fluks te shtuar me pare.
Nevoja ditore e nje gruaje shtetezane eshte 18 deri 27 mg ne dite, por duke qene se kjo sasi nuk mund te merret ne ushqim, rekomandohet marrja supplement ditorre e 30 mg hekur.

Anemia gjate shtatezanis mund te zhvillohet dhe nga mungesa e acidit folik, ose vit B12, apo nga crregullime te gjakut te trasheguara si dhe prania e semundjeve kronike.

Faktoret favorizes:
Dieta e varfer ne hekur, vitamina, folate.
Crergullime apo semundje te aparatit tretes, nderhyrje kirurgjikale ,
– cikle menstruale me fluks te shtuar qe zgjasin per nje kohe te gjate,
– semundje kronike si tumore te melcis, veshkave.
– forma te trasheguara te anemise, semundje autoimune

Shenjat: lodhje, lekure e zbehte, zbehje te mukozave, dobesim te thonjeve, veshtiresi ne gelltitje, ndyshime ne humor dhe perqendrim, cregullime te rrahjeve te zemres, shpeshtime te tyre, shkuritm ne frymemarrje, keputje, duar dhe kemb te ftohta. dhimbje koke ( megjithese keto jane dhe shenja shoqeruese te shtazanise ).
Cdo grua shtatezane ne fillim te shtatezanis i nenshtrohet egzaminit te gjakut per matjene e hemoglabines, hematokritit, sideremis, dhe morfologjise se gjakut.

Ne varesi te lloji te anemise do te jete dhe mjekimi:
Nese behet fjale per anemi nga mungesa e hekurit merret supplement hekur 60 deri 120 mg ne dite Nese merret ne fomren e ferri sulaft 325 mg ( 60mg hekur ) ose ferrous glukonat 300 mg ( 34 mg hekur ), ferri fumarat 325mg tb ( 106 mg Hekur )
Per tu pethithur me mire, duhet marr me vit C, leng portokalli, qitroje ,leng domateje me stomak bosh, por asnjeher nuk meren me qumesht dhe me kafe apo caj apo calcium.
Marja e e hekurit shoqerohet me efekte anesore ,te tilla si kapsllek, djegje te stomakut, te perzjera te vjella.

Si ndikon anemia te bebi ?
Pergjithesisht bebi kujdeset vete per nevojat e tij per hekur duke marre tek nena ,por anemia e nenes mund te ndikoj ne hekurin e depozituar cka rrit rrezikun per zhvillim te anemise me vone gjate feminize. Anemia nga mungesa e hekurit lidhet me rritje te rrezikut per lindje parakohe dhe lindje te femijeve me peshe te ulet, dhe ne raste me te rralla te formave ekstreme mund te coj ne vdekje te bebit ne miter apo pas lindjes.

Efektet te nena nese gruaja do te jete anemike ajo dhe te jete e keputur, ka munges te energjise, trupi i ka me te veshtire per te perballuar infeksionet, do te jete me veshtire per te perballuar lindjen, shtohet mundesia per te patur hemoragji pas lindjes, rritet rrisku per te kaluar depresionin post partum.

Çduhet bere per ta parandaluar?
Se pari nje diet e shendetshme e pasur me ushqime per pembajne hekur: mishi i kuq eshe burimi me i mire i hekurit, por nuk perjashtohen mishrat e tjere, peshku apo burimet joshtazore sikur: bathet, thjereza, rrushi i thate, kumbulla, fig, patate me gjithe lekuren, kajsi, brokoli, perimet e gjelbra, drithrat arrat, farat e ndryshme. Kujdes duhet bere tek melcia ME MIRE TE SHMANGET NE SHTATEZANI, pasi permban sasi VITAMINE A jo te sigurt cka mund te sjelli defekte te lindura te bebit.

  • Shpërndaje: