Kërkim
i Avancuar
  1. Fillimi
  2. Si ta kuptoni dhe çfarë të bëni kur fëmija ka parazitë?
Si ta kuptoni dhe çfarë të bëni kur fëmija ka parazitë?

Si ta kuptoni dhe çfarë të bëni kur fëmija ka parazitë?

Shenjat dalluese që fëmija ka parazitë janë:

Lëkura e kokës që kruhet vazhdimisht, skuqje dhe acarim veçanërisht tek rrënjët e flokëve rreth fytyrës dhe pas veshëve. Vënie re e parazitëve që lëvizin nëpër flokë ose e vezëve të parazitëve (thërrizave). Për të gjetur shenjat e parazitëve të kokës duhet të ekzaminoni pjesën e mbrapme të qafës dhe rreth veshëve me një lente zmadhuese në një vend me shumë dritë. Ju mund të mos i shikoni gjithmonë parazitët e rritur të kokës pasi ato lëvizin shpejt. Thërrizat janë të vogla, me formë vezake, dhe ngjiten tek njëra pjesë e rrënjës së flokëve tek lëkura e kokës ose 2.5cm nga lëkura e kokës. Nëse ato janë ngjyrë kafe ose të zezë nuk kanë çelur akoma. Lëkurat e bardha të hapura që bien kollaj kur floku shkundet janë lëkura të vdekura ose zbokth.

Si duhet të trajtohen parazitët e kokës?

1- Përdorni një shampo ose lëng të marrë në farmaci që është posaçërisht për parazitët e kokës.

2- Ndiq udhëzimet me përpikmëri, duke përfshirë trajtimet pasuese, pra si të veproni pasi keni aplikuar shampon. Shumica përmbajnë një krëhër thërrizash të posaçëm. Mos tejkaloni dozën e rekomanduar.

3- Mund të merrni ne konsideratë një prerje më të shkurtër flokësh nëse fëmija juaj ka flokë të dendur dhe të gjatë (për të bërë krehjen më të lehtë), por mos e rruani (zero, pra me brisk) kokën e fëmijës tuaj vetëm nëse fëmija është djalë dhe e pëlqen atë stil flokësh pasi fëmija mund të ndihet keq nga ana psikologjike.

4- Shumica e produkteve janë efektivë në mbytjen e parazitëve të rritur të kokës, gjithësesi ato nuk i mbysin të gjitha vezët. Krehja është hapi më i rëndësishëm. Kriheni të gjithë flokun e lagur çdo ditë derisa të mos gjeni më vezë. Sigurohuni të krihni përsëri për të egzaminuar për parazitë koke ose thërriza pas trajtimit të vazhduar.